AdSense

23 Ocak 2013 Çarşamba

İşinizi Kolaylaştıracak En İyi Android Uygulamaları


Günümüz teknoloji dünyasında rekabetin en yoğun yaşandığı yer hiç kuşkusuz akıllı telefonlar. Kullanıcı tabanının genişliği bu mücadelenin sertliğini yükseltirken, teknoloji devleri farklı stratejiler izleyerek kullanıcıların tercihi olmaya çalışıyor. Akıllı telefonlarda yaşanan bu rekabet, akıllı telefonlarda kullanılan mobil işletim sistemlerine de doğal olarak sıçramış durumda. Apple, her iki cephede de tek başına savaşmayı tercih ederken, bir diğer teknoloji devi Google ise farklı bir stratejiyle işletim sistemi kısmına ağırlık verip, donanıma kıyıdan köşeden yaklaşmayı tercih ediyor.
Pek çok akıllı telefon üreticisinin tercihi olan Google’ın mobil işletim sistemi Android, mobil işletim sistemi pazarında da açık ara liderliğini sürdürüyor. Android’in en büyük rakibi olarak gösterilen iOS’e karşı en büyük dezavantajı uygulama ekosistemi olarak gösterilse de, 2012 Android için bu tablonun önemli ölçüde değiştiği yıl oldu. Apple’a karşı elinin zayıf olduğu sahada popüler uygulamaların takviyesiyle elini güçlendiren Google’ın Android’i daha güçlü bir hale getirmek için 2012 yılını iyi değerlendirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Biz de Teknoblog olarak, Android’in başarısını katlamasına yardımcı olan uygulamalardan bazılarını sizler için sıraladık.
expedia
Expedia, seyahate gitme fikri bulunan pek çok kişinin ilk ziyaret ettiği adreslerden. Mobile yönelik eğilimi yakalayan site, en büyük pazar payına sahip mobil işletim sistemi Android’de yerini almayı da ihmal etmedi. Kullanıcıyı güzel fotoğraflarla karşılayan uygulama, sitenin en temel fonksiyonları olan uçak bileti alma ve otel rezervasyonu yapma işlemlerini Android’e taşıyor. Ana sayfa tasarımı da bu iki yeteneği vurgular bir biçimde yapılmış durumda. Uygulama aracılığıyla internet sitesi üstünden yapılan otel rezervasyonu ve uçak bileti işlemleri rahatlıkla en son aşamasına kadar yapılabiliyor. Ancak Türkiye’nin uçak bileti rezervasyonunun yapılabildiği konumlar arasında bulunmadığını belirtelim. Expedia’ya özel fırsatlar da yine uygulama üstünden görüntüleniyor. Otel ya da uçuş aranırken, kriterlerin girilmesinin ardından gelen bekleme ekranlarıysa uygulamanın görsel yönlerden ne denli başarılı olduğunun bir nişanı olarak dikkat çekiyor. Sık sık seyahat etmeyi ve bu seyahatleri karar verdiği anda planlamayı seven Android cihaz sahipleri için Expedia olmazsa olmaz bir uygulama.
flipboard
Okuma ve haber alma alışkanlıklarının da mobile geçiş sürecinden fazlasıyla etkilendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Pek çok kişi için akıllı cihazlar bir numaralı haber alma aracı haline gelmiş durumda. Cihaz sahipleri artık uygulamalar ve sosyal medya sayesinde kendilerine özgü içeriklere rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Flipboard da bu süreçte kullanıcıların sıklıkla faydalandığı uygulamalar listesinde üst sıralarda yer alıyor. Akıllı cihaz sahiplerine kendi belirledikleri kriterler doğrultusunda içerik gösterilmesini sağlayan uygulama, bu yıl içinde Android platformundaki yerini aldı. Facebook ve Twitter entegrasyonu sayesinde kullanıcıların son derece kişisel haberlere erişmesini de sağlayan Flipboard, siyasetten teknolojiye pek çok alanda kullanıcılarının gündemi takip etmesini sağlıyor. En popüler kaynaklardan alınan haberleri bir arada kullanıcnın önüne koyan Flipboard, daha sonra oku özelliğiyle zaman sıkıntısı çekenlerin de imdadına yetişiyor. iOS’teki popülaritesini Android’e de taşıyan Flipboard, Android’e yükselişinde destek olan uygulamalardan birisi.
instagram
Instagram’ı 2012′nin starı olarak nitelemeye itiraz edenlerin sayısı oldukça az olacaktır. iOS’te ulaşılan büyük popülaritenin ardından pek çok kişi Instagram’ın diğer mobil işletim sistemlerinde ne zaman görülmeye başlayacağını merak eder hale gelmişti. 2012′nin baharında bu beklentiler gerçekleşti ve Instagram, Android’deki yerini aldı. Yine aynı zamanlarda Instagram, Facebook tarafından satın alınınca uygulama daha popüler bir hale geldi. Android kullanıcılarının katılımıyla Instagram tabanını genişletirken, Instagram gibi popüler bir uygulamanın ekosisteme girişi de Android için bir doping oldu. İki tarafı da ihya eden bu süreci Instagram kullanıcılarını memnun ettiği de kesin. Mobil fotoğrafçılık denince akla gelen ilk şey olan Instagram, Google’ın mobil işletim sisteminde de bu sıfatını korumakta sıkıntı çekmedi. Instagram’ın Android uygulaması rahatlıkla ”yılın en sansasyoneli” olarak da tanımlanabilir.
series-guide
İnternetin dünya çapında sınırları önemli ölçüde ortada kaldırdığı pek çok kişi tarafından dile getirilen ve artık neredeyse ”klişe” olarak nitelendirilebilecek bir önerme. Ancak, bu durumun önermenin doğruluğundan bir şey götürmediği de kesin. Bunun günlük hayattaki en belirgin örneklerinden birisi de, yabancı dizilerin internet üstünden canlı ya da yayınlandıktan dakikalar sonra izlenmesi. Bu sayede diziler dünya çapında daha hızlı bir biçimde popüler hale gelirken, izleyiciler de sınırlarını genişletme ve meraklarını kısa sürede yenme şansına sahip oldu. Artık, özellikle gençlerin önemli bir kısmı yayınlanan yabancı dizileri eş zamanlı olarak takip etmekte. Ancak, yurtdışındaki dizi sektörü ülkemize göre daha profesyonel bir yapıda işlediği için dizilerin yayın takviminde belli aralıklar karşılaşmak oldukça olağan. Sektörde çalışanlar için son derece iyi olan bu uygulama özellikle internet üstünden bu dizileri izleyenler için takip konusunda bir sıkıntı yaratabiliyor. Series Guide Show Manager tam da bu noktada Android cihaz sahiplerinin imdadına yetişiyor. En popüler dizileri veri tabanında barındıran uygulama sayesinde kullanıcılar hangi bölümü izlediklerini rahatlıkla kayıt altında tutabiliyor. Kısa vadede yayınlanacak bölümlere ait bilgilere de yine uygulama sayesinde ulaşmak mümkün. Uygulamanın bir diğer güzelliği de Google Play, Amazon ve IMDB’de diziyle ilgili sayfalara kullanıcıyı hızlı biçimde yönlendirmesi. Sevdiği dizileri yakından ve eş zamanlı takip etmek isteyenler Series Guide Show Manager’ı Android cihazlarına mutlaka indirmeliler.
pinterest
2012′de büyük atılım kaydeden sosyal ağlardan birisi de hiç kuşkusuz Pinterest. Yılın başından itibaren kullanıcı sayısını yavaş yavaş arttırmaya başlayan sosyal ağ, mobil platformlarda faaliyet göstermeye başlamasıyla birlikte popülaritesini çok daha üst noktalara taşıdı. Bu popülarite artışında payı olan elemanlardan birisi de Pinterest’in Android uygulaması. iOS uygulamasıyla neredeyse aynı tasarıma sahip olan uygulama sayesinde Pinterest üyeleri mobil cihaz üstünden panolarına yeni fotoğraf ekleme, panolarını düzenleme, takip ettikleri diğer kullanıcıların panolarına en son yerleştirdiklerini görme şansına kavuşuyor. Pinterest’in büyük başarısına katkıda bulunan uygulama, Android için de 2012′de itici güç vazifesi gören unsurlardan biri oldu.
chrome
Google’ı bir internet devi haline getiren servisler arasında en çok ön plana çıkanlardan birisi de Google Chrome. Pek çok bilgisayar kullanıcısının varsayılan tarayıcı olarak kullandığı Chrome, kısa sürede pazarın büyük oyuncularını yakalamayı ve hatta geride bırakmayı başardı. Mobil cihazlara yönelik ilginin artmasıyla beraber Google’ın popüler internet tarayıcısını mobil platformlarına taşıması da doğal bir sonuç olarak gerçekleşti. Google, popüler internet tarayıcısının Android versiyonunu ilk kez beta olarak Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile kullanıma sundu. Yıl sonu itibariyle Android’in varsayılan internet tarayıcısı haline gelen Google Chrome, Android cihaz sahiplerine bilgisayarlarında yaşadıkları internet deneyimini kesintisiz olarak Android cihazlarında da sürdürme imkanı sağlıyor. Popüler ürünlerin mobil platformlara doğru genişlemesinin tipik bir örneği olan Google Chrome’un Android’deki popülaritesinin artacağını söylemek hiç ama hiç yanlış olmayacaktır.
evernote
Evernote, günümüzün internet dünyasındaki en popüler üretkenlik araçlarından birisi. Kullanıcılara yazılı, görsel ve işitsel notlar hazırlama ve bunu farklı defterlerde sağlama imkanı veren servis, tüm popüler platformlarda bu hizmeti sunuyor. Mobil cihazların artık belge yönetimi, erişimi ve paylaşımındaki yeriyle Android’in geniş pazar payı bir potada eritilince Evernote’un Android’deki varlığının ne denli önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Kullanıcılara hızlı bir biçimde liste oluşturma ve bunları aynı hızda paylaşma imkanı veren Evernote, Android cihazları bir asistana dönüştüren uygulamalar arasında son derece önemli bir yere sahip.
google-drive
Bundan uzun yıllar sonra, günümüzün teknoloji dünyasında neler olup bittiğini merak edip araştıranların en sık karşılaşacağı kavramlardan birisinin ”bulut” olacağı kesin. Bulut bilişim günümüz teknoloji dünyasının en revaçta alanlarından biri haline gelirken, teknoloji dünyasının büyük oyuncuları da bu alandaki potansiyeli görmekte gecikmediler. Kullanıcıya bütün bir internet deneyimi sunmayı hedefleyen Google, sahip olduğu geniş imkanları da kullanarak Google Drive’ı aktif hale getirdi. Google Drive’ı fazla gecikmeyen Android’e de taşıyan şirket; Android cihaz sahiplerinin depolama alanı sıkıntısı yaşamasını engellerken, belgelerine de cihazları üstünden rahatlıkla erişmelerine yardımcı oldu. Google Drive’ın mobil işletim sistemiyle de kolayca entegre olması uygulama için bir artı puan teşkil ederken, Gmail hesabında saklanan belgelere ulaşım imkanı da Google Drive’ı 2012′nin en beğenilenleri arasına soktu.
tunein-radio
”İnternet ve televizyondan önce hızlı haber alma kaynağı neydi?” sorusuna birçok kişi ”Radyo” cevabını verecektir. Günümüzde eski önemini yitirmiş gibi gözükse de, popülaritesinden fazla bir şey kaybetmeyen radyolar çağı yakalamakta sıkıntı çekmiyor. İnternete hızlı adaptasyon sayesinde sınırları çok daha rahat aşar hale gelen radyo, mobil devrimine ayak uydurmakta da sıkıntı çekmedi. Daha önce cep telefonlarına adım atan radyo, akıllı telefonlardaki özel uygulamalar sayesinde internet sayesinde eriştiği evrenselliği mobil platformlara da taşıdı. Radyo uygulaması denince akla ilk gelen isimlerden biri olan TuneIn Radio, 2012′de yayınlanmamış olsa da yıl içinde pek çok üretici tarafından varsayılan uygulama olarak sunuldu. Kullanıcılara yerel, ulusal, yabancı çok sayıda radyoya erişim imkanı sağlayan TuneIn Radio, kullanıcının farklı kriterlere dayalı taramalar yapmasına da fırsat sunuyor. Otomobillerin radyolarında yapılan hafızaya alma işlemi burada da favorilere ekleme özelliğiyle vücut buluyor. Varsayılan uygulama olarak gelmesiyle 2012′de pek çok Android cihaz sahibine ulaşan TuneIn Radio’nun aynı grafiği 2013′te de sürdüreceği rahatlıkla söylenebilir.
tvyo
Akıllı telefonları bir multimedya üssü olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Mevcut müzik ve video oynatabilme özelliklerine ek olarak, uygulamalarla da multimedya üssü daha da güçleniyor. Bu uygulamalardan birisi de Doğuş Yayın Grubu’nun yılın son günlerinde hizmete soktuğu tvyo. Yeni nesil televizyon olarak lanse edilen servis kullanıcılara sevdikleri dizi ve programları, haberleri, video klipleri diledikleri zaman izleme imkanı sunuyor. Mobil pazardaki büyümenin doğal bir sonucu olarak yayın hayatına yeni başlayan tvyo’da çok kısa bir süre içinde Android ekosistemindeki yerini aldı. Canlı televizyon yayını da sağlayan uygulama sayesinde dizi ya da program kaçırmak zorlaşırken, kaçırılsa bile izlemek için tekrar televizyonu beklemek gerekmeyecek. Bluetooth desteği sayesinde uygulamayı ve doğal olarak akıllı cihazı da bir kumanda olarak kullanmak mümkün. İnternet kotası gibi bir problemi olmayan kullanıcılar 3G üstünden sevdikleri programları izleyebilirken, olası kazalardan korkan kullanıcılar için uygulamada 3G kullanımını kapatmak mümkün. Sevdiği dizi ve programları reklamlara maruz kalmadan dilediği zaman izlemek isteyenler önümüzdeki yıl da tvyo’ya sıklıkla başvurmaya devam edeceklerdir.
http://www.teknoblog.com/mobil/2012-en-iyi-android-uygulamalari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder